| |     Español | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 9:00 – 17:00 časova

Konzularno odeljenje (rad sa strankama):

Ponedeljak - petak: 10:00 - 14:00 časova

 

Praznici

Adresa
c/Velazquez 3, Piso 2
28001 MADRID
ŠPANIJA

Telefon: +3491 / 563-50-45, 563-50-46 Lokacija/Mapa
Telefon: +3491 / 562-60-40 Konzularna nadležnost
Faks:     +3491 / 563-04-40 Počasni konzuli
E-mail: srb.emb.spain@mfa.rs Konzularno odeljenje: konz.madrid@mfa.rs
Veb sajt: http://www.madrid.mfa.gov.rs Kultura: cultura.madrid@mfa.rs

Twitter:@SRBinSpain

Uslovi za ulazak u Kraljevinu Španiju

  

 


 
 
 
Књига жалости у Амбасади

4. мај 2023. године

Одлуком Владе Републике Србије, поводом трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, проглашена је тродневна жалост на читавој територији Републике Србије почев од петка, 5. маја, закључно са недељом, 7. мајем 2023. године.

Тим поводом, у Амбасади Републике Србије у Mадриду, c/Velázquez, 3-2º planta, 28001 Madrid, биће отворена књига жалости:

- у петак, 5. маја од 12 до 17 часова,

- у понедељак, 8. маја од 12 до 17 часова.

- у уторак, 9. маја од 12 до 17 часова.

Изјаве саучешћа могу се слати и електронским путем на адресу: srb.emb.spain@mfa.rs


Дачић: Односи са Шпанијом одлични, радићемо на унапређењу економске сарадње
Односи Србије и Шпаније су одлични, пријатељски и у успону, а нови замах су им дале прошлогодишња посета Србији председника шпанске владе Педра Санчеза и председника Србије Александра Вучића Мадриду, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Београду након разговора са шпанским министром спољних послова Хосеом Мануелом Албаресом.
 
„Ми смо захвални Шпанији на чврстом ставу који је нама од велике помоћи када је реч о принципима очувања суверенитета и интегритета, јер ми када говоримо о Косову и Метохији не говоримо само са становишта наших интереса, него и са становишта поштовања универзалних принципа међународног права,“ рекао је Дачић.
 
Истакао је да је за Србију од изузетног значаја овакав став Шпаније, а да и Србија подржава интрегритет и суверенитет Шпаније везано за разне сепаратистичке идеје и покрете који такође покушавају да једностраним актима остваре своје циљеве.
 
„Битно нам је и да радимо на унапређењу економских односа и наша спољнотрговинска размена је достигла скоро милијарду и по евра и ми треба да наставимо да ту сарадњу и даље развијамо и унапређујемо,“ рекао је Дачић.
Као позитиван пример сарадње навео је Институт Сервантес, који у Србији ради скоро 20 година. „Радујемо се шпанском председавању Европском унијом од јула“, рекао је Дачић и у шали додао да Шпанији желимо сваки успех, осим када њихови спортски тимови играју против наших.
 
Министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес је оценио да су разговори са Дачићем били пријатељски и навео да су главне теме разговора биле билатерални односи две земље, дијалог Београда и Приштине, као и како приближити западни Балкан Европској унији.
 
Додао је да овај регион може рачунати на Шпанију за време њеног председавања Европском унијом. „Посету региону сам почео посетом Србији јер је она наш важан партнер, будући да је наша спољнотрговинска размена премашила милијарду евра. Желимо да наше фирме буду присутније у Србији,“ истакао је он.
 
Посебно је нагласио важност рада Института Сервантес у Београду, једином те врсте на Балкану, који игра важну улогу у културној размени и потпомаже већем учењу шпанског језика.
 
„За два месеца председаваћемо Европском унијом и правимо листу приоритета, пре свега у јачању економије и економске сарадње. Разговарам са европским колегама да у следећем семестру организујемо министарски састанак да ми из Европске уније боље упознамо западни Балкан и да имамо добар дијалог,“ навео је Албарес.
 
Додао је да је желео да чује и став Србије о нападу Русије на Украјину и да ће о томе и о жељи да две земље раде заједно на бази пријатељства и проширивању веза у свим областима разговарати и са председником Србије Александром Вучићем. Навео је и да је јуче потписаним меморандумом Шпанија обећала да ће подржавати Србију у њеним европским аспирацијама.

Извор/Фото: Танјуг

Opširnije...
Посета ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

Ученици ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице посетили су, у пратњи наставника, Амбасаду Републике Србије у Мадриду. Наставници и ученици ове школе бораве у Шпанији од 29. марта до 5. априла 2023. године у оквиру ЕRAZMUS+ пројекта.

Ученици ОШ су најпре посетитили школу у Овиеду (Colegio Amor de Dios), која им је партнер у поменутом образовном пројекту, а са којом су реализовали и спортску сарадњу, поводом обележавања традиционалних и олимпијских игара у сусрет предстојећим ОИ у Паризу 2024. Године. У оквиру Еразмус+ пројекта о спорту учествују: Србија, Француска, Италија, Шпанија, Мађарска и Данска.


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova