Printer Friendly Version Uručenje rukopisa dela Don Kihot na srpskom jeziku @ 20 May 2015 01:30 PM

11. marta ambasador Danko Prokić posetio je grad El Toboso, gde je u okviru projektu „Don Quijote de la Mancha poliglota“,a povodom obeležavanja jubileja 400 godina publikacije II dela Don Kihota („El Ingenioso Hidalgo Don Quijote da la Mancha”) Miguel-a Cervantes-a, gradonačelniku Marciano Ortega Molina-i uručio rukopis 23. poglavlјa ovog dela na srpskom jeziku.
Rukopis je uručen u „Museo Cervantino“, gde će i biti izložen, a muzej raspolaže sa kolekcijom od 600 različitih izdanja Don Kihota, na 60 različitih jezika, sa ilustracijama i alfabetima.
Projekta je pribavlјanje dela Don Kihota na što više svetskih jezika, u formi rukopisa realizovanog od strane poznatih ličnosti, izabranih prema vlastitom kriterijumu, a ideja je da svako poglavlјe bude ispisano na različitim jezicima i azbukama. 
Rukopis je ispisan od strane naših poznatih javnih ličnosti, ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, poznatih pisaca Dragana Velikića, Gorana Petrovića, Aleksandra Gatalice, Milene Marković, Vide Ognjenović, Gordane Ćirjanić, Mihajla Pantića, Mira Vuksanovića, Uglјeše Šajtinca, Vladislava Bajca i glumaca Vojislava Brajovića i Predraga Manojlovića.