Printer Friendly Version Filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film" @ 8 June 2016 12:24 PM

Filmski ciklus "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film", u organizaciji  Hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" iz Madrida, počinje u petak 10. juna u madridskom kulturnom centru Matadero, uz gostovanje reditelja Slobodana Šijana koji će razgovarati sa publikom posle projekcije na špankom njegovog čuvenog filma "Ko to tamo peva". Centar film iz Beograda je za ovu priliku odobrio i prikazivanje filma "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića 17. juna, dok će posle te projekcije publika moći da vidi izložbu "5 umetnika i 5 srpskih filmova" i da upozna mlade srpske slikare koji žive u Španiji.

Drugi gosti u okviru filmskog ciklusa su Goran Radovanović, reditelj i scenarista filma "Enklava", kao i Goran Radaković, glumac iz istog filma, koji će biti prikazan 23. juna. Ciklus će 1. jula zatvoriti film Srdana Golubovića "Krugovi", a posle te projekcije će sa publikom razgovarati Rade Aleksić, otac Srdjana Aleksića, čija je životna priča inspirisala radnju ovog filma. Za 8. jul će trio "Sudba" prirediti kraći koncert sa muzikom iz prikazanih srpskih filmova. Pre svakog filma biće premijerno prikazana na španskom po jedna epizoda dokumentarnog serijala "Biti čovek-Ivo Andrić".

Ovaj drugi filmski ciklus hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, a sve su projekcije besplatne i biće u Auditorijumu Kuće za čitaoce "Casa del Lector", u kulturnom centru Matadero u Madridu, na čijem je čelu Sesar Antonio Molina, bivši španski ministar kulture.

Hispano-srpsko kulturno udruženje "Ivo Andrić" u Ambasadi Srbije u Madridu već četiri godine organizuje radionicu srpskog jezika i kulture, a od prošle godine je uvedena posebna grupa za odrasle koji žele da nauče srpski jezik. Preko trideset porodica, uglavnom mešovitih brakova srpske dijaspore u Španiji, učlanjeno je u ovo udruženje koje kao neprofitna organizacija ima za cilj jačanje kulturnih veza Srbije i Španije, promociju poštovanja i poznavanja srpskog jezika, istorije, kulture i tradicije, kao i razvijanje svih vrsta inicijativa koje bi dovele do kulturne razmene dva naroda.