Printer Friendly Version Koncert grupe "Sudba" @ 12 July 2016 10:48 AM

Koncert grupe "Sudba" sa muzikom iz srpskih filmova na zatvaranju ciklusa "Ko to tamo peva? Srbi kroz svoj film", u organizaciji  Hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" iz Madrida, održan je u petak 8. jula u prepunom Auditorijumu madridskog kulturnog centra Matadero. Publika je mogla ovom prilikom i da vidi izložbu "5 umetnika i 5 srpskih filmova", koja je trajala tokom ovog fimskog ciklusa (od 10. juna do 8. jula) i da upozna mlade srpske slikare koji žive u Španiji.

Ovaj drugi filmski ciklus hispano-srpskog kulturnog udruženja "Ivo Andrić" sufinansirala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministrastva spoljnih poslova Republike Srbije, a sve su projekcije bile besplatne u Auditorijumu Kuće za čitaoce "Casa del Lector", u kulturnom centru Matadero u Madridu, na čijem je čelu Sesar Antonio Molina, bivši španski ministar kulture.

Bilo je prikazano 5 filmova, a gosti ciklusa su bili reditelji Slobodan Šijan i Goran Radovanović, glumac Goran Radaković i Rade Aleksić, otac Srdjana Aleksića, čija je životna priča inspirisala radnju filma “Krugovi” Srdana Golubovića. Pre svakog filma premijerno je prikazana na španskom po jedna epizoda dokumentarnog serijala "Biti čovek-Ivo Andrić".

Trio Sudba čine Radojka Rapaić, Estela Rekena i Anheles Rej, a poseban gost na ovom koncertu bio je Manu Klaviho, argentinski violinista iz Madrida, s kim su izveli tradicionalne srpske i balkanske kompozicije.