Printer Friendly Version Otvaranje izložbe “Srbija u I Svetskom ratu” u Institutu za istoriju i vojnu kulturu Španije u Madridu @ 25 November 2016 12:09 PM

U utorak 15. novembra u zgradi Instituta za istoriju i vojnu kulturu u Madridu, u organizaciji Ambasade i Instituta, a povodom obeležavanja stogodišnjice uspostavlјanja diplomatskih odnosa Kralјevine Srbije i Kralјevine Španije, održano je predavanje o odnosima Srbije i Španije tokom I Svetskog rata i otvorena je izložba fotografija “Srbija u I Svetskom ratu”, koje potiču iz Ministarstva odbrane Republike Srbije (Vojnog muzeja Srbije) i Vojnog arhiva Instituta, a koja će trajati do 25. novembra.

Tom prilikom govorili su Ambasador D. Prokić o istorijatu uspostavlјanja diplomatskih odnosa Srbije sa Kralјevinom Španijom i zamenik direktora Instituta general Jose Ignacio Martinez de Lagos Beitia. Ricardo Ruiz de la Serna ugledni španski univerzitetski profesor i politički analitičar govorio je o herojskoj borbi srpske vojske u I Svetskom ratu, stradanju srpskog naroda i o pomoći K.Španije Srbiji, kao neutralne zemlјe u ratu, u posredovanju kod Ausro-Ugarske monarhije.