Printer Friendly Version CEOE (Konfederacija poslovnih organizacija Španije) primila novog ambasadora Republike Srbije @ 6 August 2018 01:46 PM

 

Učestvovao je direktor Kancelarije predsedništva, za međunarodne i institucionalne odnose CEOE, Narciso Kasado (Narciso Casado).

Narciso Casado, direktor Kancelarije predsedništva, za međunarodne i institucionalne odnose CEOE,  sastao se sa novim ambasadorom Republike Srbije u Španiji, Katarinom Lalić Smajević kako bi analizirali bilateralne ekonomske i trgovinske odnose, kao i buduće zajedničke aktivnosti . Tokom sastanka je istaknut proces ekonomske transformacije zemlje u poslednjih nekoliko godina, imajući u vidu buduće pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Srbija pregovara sa EU o uslovima za njen pristup.

Odnosi između dve zemlje su veoma pozitivni u različitim oblastima, ali daleko su od postojećeg potencijala, te smatraju važnim da se ponovo pokrenu poslovni odnosi na bilateralnom nivou u oblastima u kojima su španske kompanije svetski lideri, kao što su energetski sektor, infrastruktura, poljoprivredna industrija, automobilska industrija ili tretiranje vode, između ostalog. Osim toga, istaknut je značaj trgovinskih sporazuma na bilateralnom i multilateralnom nivou Srbije sa EU, Rusijom, Kinom i Turskom, kao i uloga glavnog ekonomskog motora u CEFTA sporazumu i logističkog centra na Zapadnom Balkanu.

Ostala pitanja o kojima se govorilo na sastanku bila su u vezi sa procesom privatizacije srpskih javnih preduzeća, mogućnostima razvoja javno-privatnog partnerstva i normativnim reformama u ovoj oblasti, kao i u oblasti koncesija. Sastanku je prisustvovala i Lourdes Pamies (Lourdes Pámies), odgovorna za međunarodne odnose CEOE-a.