Printer Friendly Version PRODUŽENJE BORAVKA I VIZA @ 25 May 2020 02:07 PM

VAŽNO OBAVEŠTENJE!

Kao posledica situacije stvorene širenjem pandemije KOVID-19, dana 20. maja u španskom Službenom glasniku BOE je objavljena Odluka Ministarstva zdravlja SND/421/2020 od 18. maja, kojom se usvajaju odgovarajuće mere vezane za produžetak dozvola za boravak i / ili rad i ostale situacije stranih državljana u Španiji, primenjujući Kraljevsku uredbu 463/2020 od 14. marta, kojom se proglašava vanredno stanje za rešavanje zdravstvene krize izazvane virusom KOVID-19.
Ministarstvo za spoljne poslove, Evropsku uniju i saradnju ima čast da priloži tekst pomenute Odluke i da istakne neke od propisa koji su u njoj navedeni:

1. - Automatski se produžava na 3 meseca boravak onih osoba koje se nalaze u Španiji i statusu legalnog boravka (sa ili bez vize) za period ne duži od devedeset dana, pod uslovom da je navedeni legalni boravak istekao tokom trajanja vanrednog stanja. Produžetak boravka važi samo na teritoriji Španije.
2. - Automatski se produžavaju dozvole za privremeni boravak i / ili rad, dozvole boravka za studije, za mobilnost studenata, neradne prakse ili volonterski rad čije važenje ističe tokom vanrednog stanja ili u 90 dana koji su prethodili proglašenju vanrednog stanja. Produženje traje do 6 meseci nakon prestanka vanrednog stanja.
3. – Produžava se automatski važenje ličnih karata članova porodica državljana Unije, kao i ličnih karata stranaca, od njihovog isteka i za isti period od 6 meseci nakon završetka vanrednog stanja.
4.- Da bi se olakšao povratak, stranci koji su u inostranstvu mogu ući u Španiju uz važeću putnu ispravu i porodičnu ličnu kartu državljanina Unije ili uz isteklu ličnu kartu za strance.